E-mail

For kontakt vennligst benytt: kontakt@domistyl.no.

Gulv

Når man skal legge gulv, er det flere ting man bør ta med i betraktningen. For det første bør man ha klart for seg hva slags slitasje gulvet må tåle.

Om det er et stuegulv, kan parkett være et godt alternativ, ettersom stuegulvet vanligvis behandles pent, og man går ikke inn i stuen med store støvler eller grus under føttene. I tillegg er det et rom i huset som vanligvis holdes rent jevnlig, og derfor kan man benytte milde vaskemidler som ikke sliter noe særlig på gulvet.

I en hall bør man tenke annerledes. I hallen skal gulvet tåle større slitasje, for eksempel barn som løper ut og inn av hallen, sølete støvler, eller joggesko som tar med seg grus og skitt under sålene. I et slikt rom bør man selvsagt ha et gulv med en overflate som tåler mer slitasje.

Det samme gjelder også på kjøkkenet, på badet og på vaskerommet. Dette er bruksrom som må tåle en støyt, og det er viktig at gulvet tåler rengjøring og mye tråkk og bruk. På slike gulv kan steinfliser eller keramiske fliser være gode alternativer. Man kan også bruke belegg av vinyl eller linoleum, og begge typer kan fås i mange forskjellige innfarginger og strukturer. Det er også mulig å få vinyl- eller linoleumsbelegg som ser ut som steinfliser hvis man vil ha tåleevnen til belegget samtidig som man vil ha et tøft og eksklusivt utseende, noe man jo ofte får hvis man velger steinfliser.

Å velge gulv

Det er ingenting i veien for å velge utradisjonelt i en stue, ettersom du egentlig kan velge akkurat den typen gulv du vil på rom som ikke har spesielt stor slitasje. Hvis du vil ha en røff overflate på stuegulvet, kan du altså gjerne velge keramiske fliser eller skifer. På badet og i hallen, derimot, bør du ikke gå for en type gulv som ikke tåler vannsprut eller slitasje. Du har altså mye større valgmuligheter i stuen enn på badet og i hallen.

Tenk nøye igjennom hva slags uttrykk du vil at gulvet skal gi i rommet, og i tillegg må du alltid ha i tankene hva slags slitasje gulvet må tåle. Når det er sagt, har du alle mulige typer å velge mellom, både fliser, belegg, tepper og tregulv, når du først har tatt avgjørelsen om hva slags gulv du ønsker å legge.

I tillegg vil selvsagt prisen spille en rolle. I regnestykket bør du også ta med i betraktningen at et rimelig gulv ofte tåler mindre slitasje enn et dyrere gulv. Dersom et rimelig laminatgulv må byttes ut etter to-tre år, kan det kanskje være mer lønnsomt å legge et mer kostbart tregulv som kan slipes ned og lakkes. Da vil du ha glede av gulvet mye lenger, og på den måten sparer du også penger.

Nå er det også mange andre, tøffe alternativer i handelen. Vil du velge noe som ikke alle andre har, kan du også vurdere gulv i glass, aluminium eller teglstein. Gulvet kan være med på å gi rommet et helt eget uttrykk som sier noe om hvem du er og hva slags stil du har. Heldigvis finnes det noe i enhver prisklasse og for enhver smak, og utvalget er enormt.